העולם שלנו משתנה ומתקדם, ובעשורים האחרונים ניתן לראות שינויים ותמורות במגוון תחומים, כשהגורם המשמעותי לעניין היא הקידמה הטכנולוגית. מקצועות עבודה רבים עברו שינויים והתאמות כך שיעמדו בקצב השינוי הסוחף את העולם ומונחים כמו ביוטק (BioTech), אגריטק (AgriTech) ומדטק (MedTech) הם כבר ביטויים נפוצים ושגורים.
החידוש המשמעותי הוא הLegalTech שהוא קיצור של Legal Technology. מקצוע עריכת הדין כנראה לא עבר שינויים נרחבים במהותו בשנים האחרונות, אבל התחרות הגדולה השורה בתחום הביאה משקיעים ויזמים רבים להיכנס לתחום זה. משמעות המונח LegalTech היא כל השינויים והפתרונות הטכנולוגיים שמטרתם לייעל תהליכים בעולם עריכת הדין. המושג הרחב הזה מתייחס לצורה בה ניתן להיחשף לשירותי המשרד, לתהליכים פנים ארגוניים במשרד, להתנהלות מול לקוח, להתנהלות מול הרשויות הנדרשות וכו'. סוג נוסף של מוצרי LegalTech הוא שירותים המנטרלים את הצורך בעורך דין לחלוטין כמו תוכנות מחוללי חוזים ומסמכים משפטיים, תוכנות לפתרון סכסוכים וכו'.
מאז ומתמיד עולם עריכת הדין היה תחרותי וישראל באופן ספציפי היא מעצמת עורכי דין. התחרות בתחום גדולה מאוד והצורך להתייעל ולתת שירות טוב וזול יותר ללקוח, תוך יצירת בידול משמעותי, הביאה את עולם עריכת הדין לחפש פתרונות דרך הקדמה הטכנולוגית.
הגורמים למהפכה וה-LegalTec בשוק העולמי
הצורך במהפכה בעולם עריכת הדין נבע ממספר סיבות, כשהמרכזית ביניהן היתה ייעול תהליכי עבודה בעולם שמרני יחסית, בו התחרות גבוהה מאוד. בארה"ב ראו את זה הרבה לפנינו- שוק הסיוע המשפטי מניב רווחים של כ-288 מיליארד דולר בשנה, אך לא השתנה רבות במשך השנים, למרות שהרבה מהתהליכים בו ניתנים לאוטומציה וייעול משמעותי. קרנות הון סיכון (VC) זיהו את הטרנד בעולם עריכת הדין והחלו מזרימות כספים ליזמים בתחום. בוב גודמן (שותף) וג'וש הארדר (משקיע) מאחת מקרנות ההון סיכון המפורסמות בעולם Bessemer Venture Partners, כתבו: "כאשר קרנות הון סיכון, כמו BVP, עורכות השקעות טכנולוגיות משפטיות, הן גם מחשיבות קריטריונים אחרים, כולל חברות שיש להן צוותים עם ד.נ.א. בתחום המשפט והטכנולוגיה, מוצר אינטואיטיבי שנראה ומרגיש צרכן, החזר ROI חזק והכנסות חוזרות." לכתבה המלאה לחץ כאן.
חברות LegalTech הן לרוב סטארט אפים, שנוסדו על מנת לייעל תהליכי עבודה יחסית שמרניים בעולם עריכת הדין. מגזין פורבס ציין בפברואר 2015 שישנם "מאות סטארטאפים בתחום עריכת הדין שצצים בארה"ב ובאירופה". למאמר המלא לחץ כאן. מחקר עדכני של רויטרס מראה צמיחה של 484% במספר הפטנטים החדשים שנרשמו בתחום הליגלטק בחמש השנים האחרונות. ההשקעה בתחום הLegalTech נעשית בעיקר בארה"ב, כשב-2014 הושקעו בתחום יותר מ-254 מיליון דולר, והצמיחה היא עולמית. בית הספר למשפט בסטנפורד לדוגמא, פתח את CodeX– מרכז בינתחומי למחקר אינפורמטיקה משפטית. חברות מפורסמות שצמחו מהפרוייקט הזה הן Lex Machina וLegal.io . אצלנו בארץ, חשף לאחרונה משרד גולדפרב זליגמן את תוכנית GS Lab, תוכנית האצה שבמסגרתה יינתנו סיוע, חניכה וייעוץ לסטארט-אפים בתחום הטכנולוגיה המשפטית.
קידמה וטכנולוגיה בעולם עריכת הדין
אז מה הם בעצם התחומים העיקריים בהם נוגע הLegalTech? ניהול הארגון המשפטי עצמו (משרד), אחסון מסמכים, ניהול כספים וראיית חשבון, חידושים טכנולוגיים, מחקר משפטי ואוטומציה של תהליכים. תחומי צמיחה חדשים יותר בתחום כוללים גם כלים לחיבור לקוחות עם עורכי דין, כלים לצרכנים ולעסקים להשלים את העניינים המשפטיים בכוחות עצמם, תוך מניעת הצורך בעורך דין, ניתוח נתונים וחוזים, אוטומציה של כתיבה משפטית או היבטים אחרים היבטים מהותיים של הפרקטיקה המשפטית וכו'. המטרה העיקרית של הLegalTech היא ייעול הליכי עבודה, כך שהמענה ללקוח יהיה יעיל ומהיר ויצדיק את המחיר שגובים עליו.
השוק הישראלי, התחרות בו וייעול תהליכי עבודה
במדינת ישראל רשומים היום כ-77.5 אלף עורכי דין. כשתקליד בחיפוש גוגל פשוט "עורך דין" כנראה שמיד תתחרט על כך, כיוון שתוצאות החיפוש עצומות. אחרי כמה שניות של התאוששות כנראה שתפנה לחבר קרוב, אולי אפילו תשאל בפייסבוק – ובגדול, תבקש המלצה ממקור ראשון לעורך דין מקצועי בתחומו. התחרות בתחום מרקיעת שחקים ועל עורך הדין להיות בעל מקצוע ברמה גבוהה מאוד, איש שירות מחוייך ונעים ועליו להוכיח כי היעילות שלו היא מעל הכל, רק כך יוכל לשכנע אותך לשלם לו את שכר הטרחה המבוקש.
עבודתו של עורך הדין תובענית ומקיפה. לרוב מדובר בשעות ארוכות של מחקרים, למידה, הקלדת מסמכים, פגישות ועוד ועוד. בעבר, באמת לא היו בידינו הכלים לייעל את העבודה מתמשכת, אך היום, באמצעות הכלים השונים שה-LegalTech מספק לנו, ניתן לחלוטין לייעל תהליכי עבודה ולהתעסק בעיקר העבודה ולא בתפל. אם בעבר בילה עורך הדין שעות על גבי שעות בכתיבת מסמכים משפטיים, ניסוח חוזים, פניות לבית משפט ועוד, היום יש בידיו את הכלים לקצר את זמני העבודה על תהליכים שניתן לבצע בצורה אוטונומית ולפנות זמן לעבוד על הדברים שבגללם הפך לעורך דין מלכתחילה.
אסיסט-אנט: פשוט לחסוך בזמן
כדי לענות על הצורך, לייעל ולקצר זמני עבודה – פותחה אסיסט-אנט. זהו פיתוח טכנולוגי ראשון מסוגו, שבאמצעות טכנולוגיית Machine Learning לומדת את המשתמש המקליד על המחשב ומייעלת את עבודתו השוטפת. התוכנה מסוגלת להשלים משפטים המוקלדים תדיר, משלימה ח.פ ושמות חברות, מציעה השלמה אוטומטית של חוקים, צווים ותקנות, משיגה מידע מגוגל מבלי שהמשתמש יעזוב את המסמך עליו הוא עובד, משלימה מיקוד לכתובות, מאפשרת שמירה והדבקה במועד מאוחר יותר של תבניות שהשימוש בהן נפוץ, מציעה החלפת שפה אם תזהה שרצף האותיות שהוקלד אינו הגיוני ועוד ועוד. התוכנה מתחדשת תדיר ואחת לכמה זמן נוספים אליה פיצ'רים חדשים שמטרתם לחסוך למשתמש זמן שמיתרגם לכסף.
העבודה עם אסיסט-אנט כבר שינתה את שגרת חייהם של מספר רב של משרדי עורכי דין בארץ, המעידים שהתוכנה תרמה רבות להתנהלות המשרד וייעלה משמעותית את אופי העבודה. אסיסט-אנט הינה דוגמא מצויינת ליכולותיו העצומות של הLegalTech- לשנות ולשפר את חיינו. בעידן המודרני בו מחפשים את הדרך הטובה ביותר לתת שירות מצויין ויעיל, לצד תוצרי עבודה איכותיים תוכנה כמו אסיסט-אנט משנה את חוקי המשחק ועוזרת להיות טובים יותר בתחומינו.
טרם הורדתם את התוכנה ללא עלות? קליק על "להורדה בחינם" בסרגל העליון>>